Föreningen Klarspråk är nedläggningshotat Refuserat inlägg i Ring P1 20 dec. 2016
Dec 20

Att ifrågasätt tobaksbranschens ”geniala” affärsidé -
Att lura barn och ungdom in i nikotinberoende för att på så sätt skaffa sig ”livslång2t trogna kunder. Ett cyniskt ekonomiskt spekulerande i människors hälsa och miljö, går från generation till generation – Inlägg av den karaktären sorteras bort i ”Slussen”.

Refuserat inlägg i Ring P1 20 dec. 2016 :

Ken Olofsson i Ring P1 måndag 19 dec har alldeles rätt, nedskräpningen vi ser över allt är helt oacceptabelt. Enligt ”Håll Sverige Rent” utgörs 76 % av nedskräpningen av fimpar och snus.
Utan att på något sätt ta ifrån godispappers-, burk- och annat skräp-slängarna och rökarna/snusarna deras eget personliga ansvar borde också tillverkarna och försäljarna av ”skräpet” åläggas att ta sitt ansvar.
Ett sätt vore att alla kommuner i Sverige skickar fakturan för renhållningen till de som tillverkar och säljer de produkter som skapar nedskräpningen. I första hand till den den samlade tobaksbranschen. Men också till de som tillverkar och säljer godis, ölburkar och andra produkter som bidrar till nedskräpningen. Ett annat sätt är att sätta en pant på 1 kr för varje fimp och snuskudde, godispapper och annat skräp och höja panten på burkar och flaskor till 5 kr, det skulle kanske också lösa problemet med att människor tvingas sitta utanför affärerna och tigga
Hur många är medvetna om att vi alla i våra AP-fonder har tobaksbolagsaktier som bidrar med sina produkter till nedskräpningen. Oetiska nedskräpningsaktier som vi i nuläget inte kan välja bort. Jag blev medveten om detta i våras när jag kontaktade Pensionsmyndigheten. Mot bakgrund av detta har jag på eget initiativ öppnat upprop.nu/sxzw Inga tobaksaktier i AP-fonderna. Det är ett sätt att skapa den opinions som behövs för att sätta stopp för nedskräpningen.
Bo Hellgren, Stockholm

Kommentera

You must be logged in to post a comment.

preload preload preload