Jul 08

Utvärderingen av partiernas svar är följande :

Centerpartiet = Nej , Feministiskt Initiativ = Ja ,

Folkpartiet = Nej , Kristdemokraterna = Nej

(brasklapp : Ja,  men underordna sig m för att regeringsmaken är viktigare) , Miljöpartiet = Ja ,Moderata Samlingspartiet = Nej ,

Sverigedemokraterna = Nej . Socialdemokraterna = Nej (brasklapp :Ja, försöker ge sken av att vilja driva en annan utrikespolitik än m) , Vänsterpartiet = Ja

Till samtliga politiska partier som ställer upp i riksdagsvalet 19 sept. 2010

Militärt våld i kombination med politiskt maktmissbruk
skapar flyktingströmmar runt om i hela världen..
Flyktingströmmar som också når till Sverige.

Hur vill ditt parti förändra svensk utrikespolitik
för att förhindra att flyktingströmmar skapas ute i världen ?

Bo Hellgren
klarsprakarea@yahoo.se

Jul 08

Provokationsretorikens avslöjande effektivitet – Ett bra exempel

Gudrun Schyman brände upp sedlar för  100.000 kronor i Almedalen.
Hon har fått hundratals arga insändare där man klandrar henne. De är fruktansvärt upprörda. 100.000 kronor är förlorade!

Det är intressant hur vi tycker synd om pengar och bortser allt vad vi slösar bort dagligen i vårt konsumtionssamhälle med den överproduktion och den idiotiska ”fullsysselsättnings”-ideologi som råder.

Det är fantastiskt att vi inte orkar se sedlar brinna upp, som om pengar var någonting annat än några papper som trycks av Riksbanken som vi använder som kvittot för det som faktiskt finns och produceras. Schyman har inte bränt mat, hus eller olja i onödan. Pengar var från början inte bara en metallkonstruktion utan framförallt en mental konstruktion som har värde så länge vi upprätthåller vår tro på dem. Kredit kommer från ”cardis” och har således med hjärtat och tron att göra. Metonymiskt så det förslår.

Numismatik (pennings samling) kommer från ”nomisma” som betyder konvention eller lag. Och Mynt kommer från gudinnan Juno Moneta vars tempel låg i samma kvarter som romarnas myntfabrik. Muslimerna tror på Profeten och vi tror på Profiten. Religion för Religion. Och nutidens teologer kallar sig Nationalekonomer. Ekonomi (oikos nomos) ska innebära hushållning. Var finns hushållningen i ett pengardominerat marknadssamhälle?

Jag går inte in på värdet i Schyman argument. Jag dömer inte hennes agerande utan kritikernas stenkast, när alla sitter i glashus. Tänk hur mycket vi skulle kunna göra om vi delade med oss av vårt överflöd till dem som saknar försörjningsmedel. Många av dem tvingas tränga sig på oss som invandrare, och då tycker vi att de tar våra grejor och att invandringen borde stoppas. ”Sverige är ett litet land” säger man, metonymiskt bedrägligt, och blandar ihop invånarantalet med geografin. Just för att vi är få och landet är stort så finns plats för fler än annorstädes.

Varför får somliga roffa åt sig riksbankskvitton på miljonbelopp i oberättigad bonus eller lön, utan att lägga sig i om vad de gör för sina ”pengar” och blir irriterade därför att Schyman gör vad hon vill med sina 100 000 och bränner upp dem. Visst gör hon det för att skapa uppmärksamhet som kan användas i partipolitiskt syfte, men än sen då?

Det är bra med provokationer av detta slag. De avslöjar vår egen ynklighet och fega korruptionstystnad. Kommentarerna säger mer om kritikern än om Schyman.

José L Ramírez, Tullinge

preload preload preload